Máte dotaz? Volejte 731 459 151

Které tepelné čerpadlo je pro mě to pravé?

Pokud jste se rozhodli pro komfortní, úsporné a ekologické vytápění, máte stále na výběr: který zdroj tepla je ten pravý? V tomto článku si vysvětlíme, která kritéria jsou rozhodující.

Které tepelné čerpadlo je pro mě to pravé?

Tepelná čerpadla: které tepelné čerpadlo je pro mě to pravé?

Rok 2019 byl rekordním rokem z hlediska prodeje tepelných čerpadel v České republice: Podle Asociace tepelných čerpadel se jich prodalo více než kdykoli předtím. Uvědomme si ale, že ne všechna tepelná čerpadla jsou stejná - v článku o rozmanitosti tepelných čerpadel: Zaměření na technologii tepelných čerpadel - budete mít přehled - vidíte perspektivu. Pokud jste se rozhodli pro komfortní, úsporné a ekologické vytápění, máte stále na výběr: který zdroj tepla je ten pravý? V tomto článku si vysvětlíme, která kritéria jsou rozhodující.

Chci si pořídit tepelné čerpadlo: Existují nějaká omezení?

Ano! Pro každý typ tepelného čerpadla existují aspekty, které je třeba vzít v úvahu. Začněme tepelným čerpadlem země/voda s vrtem a tepelným čerpadlem voda/voda. U obou systémů musí být zkontrolovány geologické podmínky nemovitosti. Například geotermální posouzení vašeho vlastního majetku musí provést certifikovaná vrtná společnost: Tato zkontroluje a získá povolení od vodohospodářského úřadu a báňského úřadu. Pokud je vaše bydliště v oblasti ochrany vodních zdrojů, nesmí být instalováno tepelné čerpadlo země/voda s vrtem ani tepelné čerpadlo voda/voda. V případě vrtů hlubších více než 100 metrů musí práci projektanta povolit Státní baňský úřad , protože tyto hluboké vrty vyžadují schválení. Sen mít vlastní tepelné čerpadlo není zdaleka mrtvý. Tepelné čerpadlo země/voda - s povrchovým kolektorem bez vrtu - nevyžaduje žádná povolení, musí být nicméně nahlášeno příslušnému vodohospodářskému úřadu. Nejdůležitější věcí na tomto systému je velikost a povaha nemovitosti, protože jsou nutné neuzavřené, otevřené prostory bez svahu a homogenní půdy. U tepelného čerpadla vzduch/voda existují dvě možné varianty instalace: instalace doma nebo venku na zahradě. Dostupné místo pak rozhodne, která varianta je vhodnější. Pokud vaše nemovitost nemá žádná omezení ohledně výběru tepelných čerpadel, jsou rozhodující vaše vlastní požadavky na tepelnou energii.

Co potřebuji vědět o tepelné ztrátě objektu?

Než se rozhodnete pro systém tepelného čerpadla, je vhodné se podívat na vlastní vytápěcí zátěž - tj. Celkovou potřebu tepla včetně přípravy teplé vody. Spotřebu za poslední tři roky lze použít jako indikátor pro výpočet budoucího tepelné potřeby ve stávajících budovách. Kromě toho existuje další aspekt, který ovlivňuje budoucí energetické požadavky: mluvíme o samotné budově. Ve velmi dobře izolované nové budově je energetická náročnost nižší než ve stávající budově. V nové budově může tepelné čerpadlo pokrýt celou potřebu teplé vody a topné energie (monovalentní). Ve stávající budově je tepelné čerpadlo často podporováno dalším topným tělesem - například přímým elektrickým vytápěním pomocí elektrokotle či topné patrony (bivalentní).

Pro koho je výhodné tepelné čerpadlo země/voda nebo vzduch/voda?

Pro domácího stavebníka nového domu i pro budovy, kde je důležitý vysoký stupeň ohleduplnosti k životnímu prostředí. I zde je ale obtížné činit obecná prohlášení. Tepelná čerpadla se vyznačují nízkými provozními náklady - a současně plně pokrývají požadavky domácnosti na vytápění a ohřev vody. Tepelné čerpadlo země/voda dosahuje maximální účinnosti. Oproti tomu má tepelné čerpadlo voda/voda tu výhodu, že jej lze velmi dobře použít také v nových budovách - za předpokladu, že jsou dobře izolované. Rozdíl oproti tepelnému čerpadlu vzduch/voda, které je také často instalováno ve stávajících budovách, spočívá v tom, že má nižší provozní náklady a vyšší výkon. Odborník znovu rozhodne, jaký typ tepelného čerpadla je vhodné instalovat, protože například kontroluje, zda lze kombinovat velikost stávající topné plochy a teplotu průtoku čerpadla s budovou. Svou roli zde hraje také povaha nemovitosti. Pokud se tepelné čerpadlo používá jako součást systému optimalizovaného pro fotovoltaiku, existuje také - díky systémové účinnosti - potenciál úspor 34 procent.

Pro mnohé je zásadní otázkou samozřejmě cena. Jak se však systémy tepelných čerpadel v tomto ohledu skutečně liší?

Tepelná čerpadla vzduch/voda jsou poměrně levné systémy tepelných čerpadel, protože u zdroje tepla „vzduch“ neexistují žádné další náklady na primární zdroj. Jejich podzemní protějšky, jako je tepelné čerpadlo země/voda a tepelné čerpadlo voda/voda, se instalují složitěji. Náklady jsou vyšší, ale účinnost čerpadel spojených se zemí je také vyšší. Tady musí stavitelé a majitelé domů zvážit, který systém nejlépe vyhovuje jejich potřebám a jejich vlastní peněžence. V zásadě však nejsou všechny náklady a ceny konečné, protože na tepelná čerpadla existují dotace od státu.

Jaké formy dotací existují pro systémy tepelných čerpadel?

Na jedné straně existují různé zdroje financování a dotační systémy, na druhé straně se výše financování také liší v závislosti na systému tepelných čerpadel. Financování je k dispozici například ve formě Kotlíkové dotace s podpory MŽP a krajů pro výměnu zastaralých kotlů, nebo dotačního titulu Nová Zelená úsporám.

Malý tip: Při hledání nejlepších možností financování stojí za to hledat opatření na regionální nebo místní úrovni. Mnoho obcí poskytuje v rámci zlepšování životního prostředí svým občanům dotace či bezúročné půjčky na instalaci tepelných čerpadel.

autor: Tomáš Vlček

Z našeho blogu by vás mohlo zajímat:

Tepelné čerpadlo - vše na co jste se chtěli zeptat
Zaměření na technologii tepelných čerpadel - budete mít přehled
Tepelná čerpadla vzduch - voda
Tepelná čerpadla země - voda
Tepelná čerpadla voda - voda
Tomáš Vlček
Tomáš Vlček jednatel, Enco-tepelná technika s.r.o.

V roce 2014 založil společnost Enco-tepelná technika, v rámci které nainstaloval více jak 500 tepelných čerpadel a bezpočet klimatizací. Pod vedením pana Vlčka se firma zaměřuje na prodej kvalitních zařízení a poskytování nadstandardní péče svým zákazníkům.

Článek byl publikován 10. 4. 2020, aktualizace 17. 1. 2024