Máte dotaz? Volejte 731 459 151

Tepelná čerpadla země - voda

Jaké výhody přináší tepelná čerpadla země - voda, a co obnáší jejich instalace?

Tepelná čerpadla země - voda

Jak vybrat tepelné čerpadlo?

Cena tepelného čerpadla není rozhodující! Hlavním argumentem je správné technické řešení pro Váš konkrétní případ. Ne každé levné tepelné čerpadlo plně zabezpečí Vaše potřeby. Tepelné čerpadlo je investice, která se Vám však brzy vrátí.

Tepelná čerpadla země voda

Teplo obsažené v zemské kůře se využívá nepřímo, získává se pomocí výměníku tepla (kolektoru) a přenáší se cirkulačním okruhem do výparníku tepelného čerpadla pomocí teplonosné nemrznoucí kapaliny.

Odběr tepla ze země pomocí vrtu je výkonnostně výhodnější, než řešení pomocí plošného kolektoru, protože vrt je během roku teplotně stabilnější. Sondy tepelného čerpadla lze pomocí vrtných zařízení umístit až do hloubky 130 metrů. Měrný výkon tepelného čerpadla země voda je závislý na složení půdy. Podle typu tepelného čerpadla země voda a podle druhu půdy se pro vytápěcí zařízení může zřídit případně několik sond.

Další možností je využití zemních kolektorů, které se obvykle instalují do hloubky 40 cm pod nezámrznou hloubku v dané lokalitě. V této hloubce je země dostatečně teplá pro hospodárný provoz tepelného čerpadla země voda. Rozteč potrubí se pohybuje v rozmezí 0,8 - 1,1m. Je však nutné mít k dispozici dostatečně velký pozemek pro položení potrubního systému. Dle standardu je potřeba využít přibližně dva až třikrát větší plochu pro položení zemních kolektorů, než je plocha vytápěná tepelným čerpadlem.

 

Požadavky pro instalaci tepelného čerpadla země voda:

  • zemní kolektor tepelného čerpadla – plošný (horizontální) nebo hloubkový (vertikální)

Výhody tepelného čerpadla země voda:

  • stabilní topný výkon
  • příznivý topný faktor
  • kompaktní zařízení pro vnitřní instalaci
  • vhodné zejména pro instalaci v chladnějších oblastech

Nevýhody tepelného čerpadla země voda:

  • vyšší pořizovací náklady na realizaci tepelného čerpadla (cena se navyšuje o zemní práce)
  • požadavek na prostor pro plošný kolektor tepelného čerpadla
Tomáš Vlček
Tomáš Vlček jednatel, Enco-tepelná technika s.r.o.

V roce 2014 založil společnost Enco-tepelná technika, v rámci které nainstaloval více jak 500 tepelných čerpadel a bezpočet klimatizací. Pod vedením pana Vlčka se firma zaměřuje na prodej kvalitních zařízení a poskytování nadstandardní péče svým zákazníkům.

Článek byl publikován 21. 8. 2019, aktualizace 17. 1. 2024