Máte dotaz? Volejte 731 459 151

Jak ochladit dům pomocí tepelného čerpadla a podlahového vytápění.

Jak ochladit dům pomocí tepelného čerpadla a podlahového vytápění.

Horké léto? Jak ochladit dům pomocí tepelného čerpadla a podlahového vytápění

 

Jak mohu pohodlně ochladit svůj dům, když venku svítí slunce?

Mnoho lidí se toho v horkých létech obává. Můj tip: Můžete se velmi chytře ochladit pomocí tepelného čerpadla a podlahového vytápění. Podle designu zajišťují příjemné teploty ve všech ročních obdobích: útulné teplo v zimě a chladné obytné prostory v létě - bez klimatizace. V tomto příspěvku na blogu vám vysvětlím, jak funguje chlazení s vytápěním, proč je obzvláště příjemné a jaké jsou možnosti.


Alternativa k chlazení pomocí klimatizace

35 stupňů a toužíte se ochladit? Dokonce i dobře izolované byty a domy se v létě zahřívají během vln veder a každý stupeň méně činí vnitřní klima příjemnějším. Pokud jde o chladicí místnosti, každý okamžitě myslí na klimatizaci. Může neustále snižovat teplotu. K tomu nasává vzduch, ochlazuje ho a uvolňuje zpět do místnosti. Výsledek je ale pro mnohé nepříjemný - zejména v ložnicích a dětských pokojích. Mnoho lidí je ve skutečnosti citlivých na nízké teploty a rychle se nachladí. Je mnohem příjemnější a zdravější používat k chlazení topné plochy, např. podlahové topení. Tímto způsobem se místnost ochlazuje na velké ploše daleko přirozeněji.

Chlazení podlahovým vytápěním

Vytápění a chlazení? Zní to mimořádně, ale není to problém a funguje to velmi jednoduše: Podlahové topení se skládá z topných trubek, které jsou umístěny v konstrukci podlahy. Při vytápění protéká teplá voda a potrubí přenáší své teplo nejprve na podlahu a poté do místností. Jelikož studená voda protéká trubkami v podlaze, je možné i chlazení pomocí povrchového vytápění. Princip funguje u nástěnného a podlahového vytápění.


Chlazení pomocí tepelného čerpadla

Zajímá vás, odkud pochází studená voda, která v létě snižuje teplotu v domě pomocí podlahového vytápění? To pochází z tepelného čerpadla! Je proto důležité: Pokud uvažujete o instalaci tepelného čerpadla, měli byste před koupí zvážit, zda chcete v létě dům ochladit. Protože ne všechny, ale většina tepelných čerpadel má funkci chlazení.

Existují dva způsoby, jak ochladit dům pomocí tepelného čerpadla, které bych vám níže vysvětlíme:

Varianta 1: pasivní chlazení tepelného čerpadla
Pro tento typ chlazení jsou vhodná tepelná čerpadla země /voda a voda/voda. Princip je jednoduchý: tepelné čerpadlo snímá nižší teplotní hladinu země nebo podzemní vody a přenáší ji do topného systému prostřednictvím výměníku tepla. Chladná voda protéká topnými trubkami, absorbuje přebytečnou tepelnou energii z místností a poté ji uvolňuje do země nebo podzemní vody. To zajišťuje příjemné teploty. Protože v této variantě kompresor tepelného čerpadla nefunguje, hovoří se o pasivním chlazení. Tímto způsobem lze snížit pokojovou teplotu přibližně o 3 stupně a udržovat ji příjemně levnou a šetrnou k životnímu prostředí.

Varianta 2: aktivní chlazení tepelného čerpadla
Tuto možnost chlazení nabízejí pouze tepelná čerpadla, která jsou vybavena reverzibilním chladicím okruhem. To je zvláště zajímavé pro tepelná čerpadla vzduch /voda, protože venkovní vzduch (jako zdroj energie pro vytápění) je v létě příliš horký pro účely pasivního chlazení. Při aktivním chlazení pomocí tepelného čerpadla je skutečný režim provozu tepelného čerpadla (topení a pitná voda) jednoduše obrácen: Namísto odběru tepla z venkovního vzduchu a jeho směrování dovnitř absorbuje přebytečné teplo z interiéru a odvádí ho ven.

Takto funguje funkce aktivního chlazení


Chladná voda proudí z tepelného čerpadla topnými trubkami plošného vytápění / chlazení. Na cestě tato voda získává teplo z místností a dostává se tak k tepelnému čerpadlu v ohřátém stavu. Tepelná energie se přes tepelný výměník přenáší do okruhu chladiva v tepelném čerpadle. Ten pak běží opačným směrem a zajišťuje, že se teplo místnosti uvolňuje do venkovního vzduchu a pomocí kompresoru se opět ochladí. Takže povrchovým topením / chlazením opět proudí studená voda. U tohoto typu chlazení musí být kompresor aktivní, proto hovoříme o aktivním chlazení. Aktivní chlazení je silnější než pasivní a umožňuje regulaci teploty. To však také vyžaduje více elektřiny. 

Chlazení pomocí tepelného čerpadla se vyplatí

S tepelnými čerpadly a podlahovým vytápěním můžete udržovat svůj obytný prostor obzvláště příjemný a chladný. Zatímco klimatizační systémy mohou svým tahem podporovat svalové napětí a nachlazení, trvalé chlazení topným systémem je zdravotně nezávadné. V naší části světa je chlazení domu obvykle vyžadováno pouze na několik týdnů v roce, takže nákup klimatizačního systému se stěží vyplatí. Chlazení pomocí tepelného čerpadla a podlahového vytápění je poměrně levné, zejména pokud k provozu tepelného čerpadla využíváte vlastní generovanou FV energii ze solárního systému. To je udržitelné a chrání životní prostředí!
Mimochodem, věděli jste, že tepelná čerpadla lze obvykle bez problémů dovybavit ve stávajících budovách a mohou tak těžit stejně z ekologického vytápění a příjemného chlazení v létě?

Autor: Tomáš Vlček

Tomáš Vlček
Tomáš Vlček jednatel, Enco-tepelná technika s.r.o.

V roce 2014 založil společnost Enco-tepelná technika, v rámci které nainstaloval více jak 500 tepelných čerpadel a bezpočet klimatizací. Pod vedením pana Vlčka se firma zaměřuje na prodej kvalitních zařízení a poskytování nadstandardní péče svým zákazníkům.

Článek byl publikován 13. 6. 2019, aktualizace 17. 1. 2024